Een onopgeloste moord van een 11-jarig meisje in een Tilburgse kerk

In het Tilburg van 1900 draait de industrie op volle toeren. Het is een stad van extreem rijke fabrikanten en armoedige arbeiders. Eén factor verbindt hen: het katholicisme. Tilburgers hebben meer op met Rome dan Den Haag.

Binnen deze gemeenschap bevindt zich ook de welgestelde familie Kessels. Het leven lijkt hun toe te lachen, tot de elfjarige dochter Marietje op een ochtend verdwijnt. Er wordt direct een zoekactie op touw gezet, maar het meisje blijft spoorloos. Twee dagen later vinden agenten haar lichaam, verstopt in de gewelven van de Noordhoekkerk. Een grootschalig onderzoek volgt, maar ruim een eeuw later is de moord nog steeds niet opgelost.

Liselotte van Leest dook in de archieven en onderzocht alle aspecten van deze zaak. Ze stuitte op tal van merkwaardigheden die er sterk op wijzen dat er tegenstrijdige belangen speelden en dat niet iedereen binnen justitie erop gebrand was de waarheid boven tafel te krijgen. In De zaak-Marietje Kessels presenteert ze een meeslepende reconstructie van de gebeurtenissen rondom de moord, het onderzoek en het proces.

Het boek De zaak-Marietje Kessels is hier te koop.

IN DE MEDIA

Op vrijdag 17 juni 2022 publiceerde NRC een leuke recensie en op zaterdag 4 juni 2022 verscheen er een mooie recensie in Trouw. In beide stukken vallen de recensenten echter over de gebruikte vorm; literaire non-fictie. Toch blijf ik achter mijn keuze staan: ik ben historicus, ik ken het strafdossier als geen ander en vind dit nog altijd de meest passende vorm. De bronnen waren zo taai dat een journalistiek verhaal veel te droog zou zijn geworden; er moest iets anders met de bronteksten worden gedaan. Het moest vlotter lopen. Daarbij waren de getuigenissen zo gedetailleerd dat het verhaal zich al voor mijn ogen ging afspelen.
Op deze manier heb ik zowel een tijdsbeeld kunnen scheppen als de ingrediënten voor een eventuele doofpotaffaire naar voren kunnen laten komen, zonder dat de lezer het boek in de haard wil gooien.

Op 4 juni werd er eveneens een mini-interview gepubliceerd in de Mezza én werd het boek getipt in Het Parool.

Op 3 juni 2022 werd ik geïnterviewd door radio Omroep Brabant, in het programma Brabants Bont. Luister hier het fragment.

Op 31 mei 2022 was ik te gast bij Tijd voor Max. (Klik op de afbeelding om de uitzending te bekijken.)

Op 30 mei 2022 was ik te gast bij het radioprogramma Spraakmakers (KRO NCRV). (Klik op de afbeelding om het fragment te beluisteren.)

Op 31 juli 2020 vertelde ik op NPO RADIO 1 over de moord in het programma J.G.L.W (Jaren die ook Geen Lieverdjes Waren, BNN VARA). De uitzending over 1900 kun je hier terugluisteren (vanaf min 8 vertel ik over de zaak). Luister het fragment hier.

Op 28 juni 2020 was ik te gast bij KRAAK (Omroep Brabant) om over dit project te vertellen.